sobota, 10 października 2015

34# Prażona dynia jako nadzienie do ciast Bożonarodzeniowych

Kolejny smak z dzieciństwa dynia z cynamonem w świąteczne dni. Do świąt co prawda jest jeszcze trochę czasu ale warto już przygotować nadzienie do świątecznych ciast.

Składniki:
- średnia dynia
- 2 szkl. cukru
- 1/2 opakowania cynamonu
- opcjonalnie można dodać inne świąteczne przyprawy, takie jak goździki, anyż czy kardamon.

1. Dynię obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę ok 3x3 cm. przekładamy do garnka, wlewamy 1 szklankę wody, zasypujemy cukrem i cynamonem. Gotujemy do miękkości.
2. Jeśli wytworzy nam się dużo płynu możemy go odlać do innego garnka i ugotować na nim pyszny ryż na słodko :) palce lizać.! ;)
3. Po odcedzeniu dyni z nadmiaru wody delikatnie traktujemy ją rózgą do ziemniaków. Nie robimy jednak papki blenderem-kawałki dyni muszą być wyczuwalne.
4. Dynię przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 15 minut :)

Teraz nie pozostaje nam nic innego jak czekać na Boże Narodzenie ;)

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń