wtorek, 24 marca 2015

9# Zachwycający biszkopt.!

I tak oto skończył się problem z pieczeniem kilku biszkoptów na tort. Teraz wystarczy upiec jeden a porządny biszkopt ;) Polecam wszystkim. Mój czas zaoszczędził. A wasz.?

Składniki:
-7 jajek
-szklanka cukru
-szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na puszystą, po czym dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach.
2. Kiedy masa będzie gotowa delikatnie przesiewamy do niej mąki z proszkiem. Mieszamy delikatnie i w jednym kierunku do połączenia wszystkich składników.
3.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 35 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170st.C bez termoobiegu. Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto zrzucamy na blat (w formie) z ok 30 cm. Do wystygnięcia biszkopt musi zostać w formie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz