niedziela, 29 marca 2015

12# Leczo do słoiczków na zimę.!

Pomysł narodził się jesienią kiedy miałam już wystarczająco dużo przetworów dyniowych a dyni nie było końca. Żeby się nie zmarnowała postanowiłam zrobić leczo ;) Dziś wiem ze to był strzał w dziesiątkę.! Domownicy chętnie biorą słoiczki do pary na drugie śniadanie i jest to idealna porcja na jeden raz ;)

Składniki:
- 2 kg dyni
- 2 puszki kukurydzy
- główka czosnku (jeśli ktoś nie lubi dodać tylko trochę do smaku)
- 3 duże cebule
- 2 słoiki przecieru pomidorowego
- garść ziół (mogą być mrożone) np. pietruszka, koper, lubczyk etc..
- sól i pieprz do smaku


1. Dynię obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż dynia zmięknie.
2. Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na patelni na złoty kolor. Dodajemy do dyni.
3. Gdy dynia zmięknie możemy ją zmiksować blenderem, jednak nie musimy w zależności od tego na jakie kawałki ją pokroiliśmy.
4. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i zapasteryzować w słoiczkach po przecierach lub musztardzie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz