niedziela, 4 października 2015

30# Holenderskie trójkąciki

Opis jest tutaj zbędny, gdyż te ciastka można opisać w trzech słowach: ŁATWE, SZYBKIE, PYSZNE.!

Składniki na ok 60 szt:
- 175 g mąki
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 75 g cukru
- 1 op cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125 g masła

Dodatkowo:
- tabliczka czekolady deserowej
- garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów lub pistacji
- łyżka masła
- ok 2 łyżki mleka

1. Masło rozpuścić, dodać cukier i cukier waniliowy oraz sól. wymieszać, dodać jajko.
2. Stopniowo dodawać mąki i ugniatać ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy, na placek grubości ok. 3 mm. Trójkąciki można wycinać za pomocą noża do pizzy lub ciasta francuskiego z pofałdowanym ostrzem.
4. Trójkąciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w temperaturze 180 st. C. bez termoobiegu, na rumiany kolor.
5. Czekoladę pokruszyć do rondelka dodać mleko i masło. Podgrzewać aż czekolada się rozpuści. NIE możemy dopuścić do zagotowania-czekolada szybko się przypala. Możemy zrobić to samo w kąpieli wodnej, na garnek z wodą kładziemy miskę i do środka wrzucamy powyższe składniki.
6. Ciepłą czekoladą pokrywamy połowę lub wszystkie ciasteczka. jeden kącik zanurzamy w orzechach i zostawiamy do wyschnięcia. Smacznego.! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz