czwartek, 8 października 2015

31# Mus z dyni

Znowu nadchodzi jesień, zaczynają się dyniowe przetwory i potrawy/ Dzisiaj dodaję przepis na mus z dyni ;) Ja nie robię go ani na słodko, an na słono, ponieważ wykorzystuję go raz do ciasta, raz do sosu. Najlepiej przygotować go z dyni z ciemno pomarańczowym miąższem wtedy będzie miał głęboki kolor ;)

Potrzebne będą:
- dowolna ilość dyni
- folia aluminiowa
- naczynie żaroodporne

Przygotowanie jest bardzo proste.
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w paski. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Oczyszczone paski kroimy na drobną kostkę i zawijamy w folię aluminiową.

Pieczemy godzinę w temp. 180st. C, z termoobiegiem.Studzimy w zamkniętym piekarniku, po wystudzenie odcedzamy wodę i blendujemy dynię na puszystą papkę.

Folii z dynią nie otwieram wcale, ani podczas pieczenia, ani po wyłączeniu piekarnika. Dopiero kiedy wystygnie. Jeśli otworzymy ją podczas pieczenia woda owszem odparuje jednak dynia zeschnie się z wierzchu i nie będzie już tak efektownie wyglądała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz