wtorek, 19 maja 2015

23# Tort jeżyk.!

Ten tort zrobiłam na bierzmowanie kuzyna. Zrobił furorę.! ;)

Składniki:
- 1 i 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2 czubate łyzki kakao
- 1 mała buteleczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
- 2 szkl mleka w proszku
- 100g ryżu preparowanego
- 250g masła

Dodatkowo:
- 2 szkl ryżu preparowanego
- 2 tabliczki dowolnej czekolady (bez dodatków typu bakalie, kokos etc)
- kostka masła

Pieczemy biszkopt według przepisu poniżej:
http://warzechawkuchni.blogspot.com/2015/03/9-zachwycajacy-biszkopt.html

1. Masło, mleko, cukier i kakao zagotować w rondelku.
2. Dodać ekstrakt waniliowy i przestudzić.
3. Masę z rondelka wymieszać z mlekiem w proszku i ryżem.
4. Biszkopt przekroić na pół przełożyć masą. wierzch i boki również wysmarować masą.
5. Ciasto obkleić ryżem żeby powstały tzw igiełki.
6. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy tyle mleka, żeby polewa nie byłą płynna, lecz żeby spływała z łyżki . Polewamy ciasto i studzimy.  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz