wtorek, 19 maja 2015
21# Sok-syrop z bzu
Zbliża się czas letni, robi się coraz cieplej więc przygotowałam sok z bzu jako dodatek do wody. Jest pyszny i ma przepiękny różowy kolor (niestety na zdjęciach wydaję się czerwony).
Pomysł narodził się, gdy pojechałam do cioci. W jej sadzie rośnie również bez. Narwałam całą torbę samych koszyczków kwiatowych z racji tego że dużo mi ich zostało zrobiła dekoracje do całego domu. :)
Składniki:
- 1,5l wody
- 20 koszyczków kwiatowych bzu
- 1kg cukru
1. Kwiaty obrywamy z gałązek, ponieważ mają one w sobie goryczkę i przez nie sok będzie nie tyle gorzki co nawet ohydny ;)
2. Wodę zagotowujemy z cukrem. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Studzimy
3. Kwiaty zalewamy wodą i przyciskamy talerzykiem. Ważne aby robić to w tej właśnie kolejności, bo jeśli
najpierw przygnieciemy kwiaty talerzykiem a później zalejemy syropem pod talerzykiem może zostać powietrze i sok się zepsuje.
4. Odstawiamy na 5 dni.
5. Po 5 dniach sok przelewamy przez sitko i wlewamy do butelek. Możemy przechowywać sok do 2 miesięcy w lodówce.
Gotowe.! Życzę miłego delektowania się
podczas upalnych dni ;)
Bez znalazł swoje miejsce również w łazience, salonie i przedpokoju ;) Oto kilka propozycji :)
Salon:
Przedpokój:
Łazienka:
Maj-miesiąc, który uwielbiam najbardziej. Nie tylko dlatego, że jest to miesiąc moich urodzin ale również dlatego, że własnie wtedy kwitną bzy.! :D
Hej.! Jestem Patka. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dosyć dawno, jednak nadszedł czas na podzielenie się swoimi dziełami. Mam nadzieje że nie jedno z was z tego skorzysta. Chętnie doradzę każdemu. ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz