wtorek, 19 maja 2015

21# Sok-syrop z bzu



Zbliża się czas letni, robi się coraz cieplej więc przygotowałam sok z bzu jako dodatek do wody. Jest pyszny i ma przepiękny różowy kolor (niestety na zdjęciach wydaję się czerwony).

Pomysł narodził się, gdy pojechałam do cioci. W jej sadzie rośnie również bez. Narwałam całą torbę samych koszyczków kwiatowych z racji tego że dużo mi ich zostało zrobiła dekoracje do całego domu. :)

Składniki:
- 1,5l wody
- 20 koszyczków kwiatowych bzu
- 1kg cukru

1. Kwiaty obrywamy z gałązek, ponieważ mają one w sobie goryczkę i przez nie sok będzie nie tyle gorzki co nawet ohydny ;)

2. Wodę zagotowujemy z cukrem. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Studzimy
3. Kwiaty zalewamy wodą i przyciskamy talerzykiem. Ważne aby robić to w tej właśnie kolejności, bo jeśli

najpierw przygnieciemy kwiaty talerzykiem a później zalejemy syropem pod talerzykiem może zostać powietrze i sok się zepsuje.
4. Odstawiamy na 5 dni.
5. Po 5 dniach sok przelewamy przez sitko i wlewamy do butelek. Możemy przechowywać sok do 2 miesięcy w lodówce.


                         Gotowe.! Życzę miłego delektowania się
                                    podczas upalnych dni ;)




Bez znalazł swoje miejsce również w łazience, salonie i przedpokoju ;) Oto kilka propozycji :)

Salon:














Przedpokój:














Łazienka:








Maj-miesiąc, który uwielbiam najbardziej. Nie tylko dlatego, że jest to miesiąc moich urodzin ale również dlatego, że własnie wtedy kwitną bzy.! :D






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz