piątek, 22 stycznia 2016

42# Tilapia z chrupiącymi warzywami.

Kilka słów o rybie która zagości dzisiaj w naszym przepisie..
Tilapia jest okoniowatą rybą słodkowodną z rodziny pielęgnicowatych. Występuje w Afryce i Lewant.

Składniki:
- 8 płatów tilapii (2 na jedną osobę)
- 1 kalafior
- kilka małych ziemniaków (u mnie brak, byłam pewna ze jeszcze mam w domu dlatego nie kupiłam a okazało się ze niestety nie ma..)
- 5 chudych marchewek (będą się ładnie prezentować)
- 400g dyni
- 1/2 natki pietruszki
- 1 pęczek koperku

1. Marchew, dynię i ziemniaki obieramy ze skórki, kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy razem w parowarze prawie do miękkości. Muszą jednak zachować chrupkość. Jeśli nie mamy parowaru możemy przełożyć je na sitko i gotować nad wrzątkiem w garnku (warzywa nie mogą być zanurzone w wodzie).
2. Rybę panierujemy tylko i wyłącznie w mące z dodatkiem przypraw
3. Smażymy na złoty kolor na odrobinie masła.
4. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Natkę i koperek siekamy i posypujemy nimi warzywa oraz rybę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz