czwartek, 13 listopada 2014

1# Dżem dyniowo-pomarańczowy z cynamonem.!

-6 pomarańczy
-ok 1 kg miąższu dyni (dynie z pomarańczami musza ważyć ok 3 kg)
-1,25 kg cukru
-1 opakowanie (15g) cynamonu
-3 opakowania żelfixu 2:1



1. Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić aż dynia puści sok (ok. 1 godz.). Następnie gotujemy ją na wolnym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty.
2. W międzyczasie pomarańczę oblewamy wrzątkiem i skórkę ścieramy na drobnych oczkach.
3. Pomarańczę obieramy z białych błonek i kroimy miąższ w kostkę 2x2cm. razem ze skórką dodajemy do gotującej się dyni.
4. Przykrywamy pokrywką i gotujemy tak jeszcze 30 minut.
5. Studzimy i zimne blendujemy na gładką masę.
6. Rozgrzewamy ponownie dodajemy żelfixy i cynamon, mieszamy. Nalewamy do słoików. Ja osobiście nie ufam odwracaniu słoiczka do góry dnem więc pasteryzuję je 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz