środa, 15 czerwca 2016

50# Makaron ze szpinakiem

Tym prostym daniem możemy obalić mit że zielone jest ohydne. Każdy niejadek duży i mały zmieni zdanie gdy skosztuje tego specjału.

Składniki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 cebule
- kostka serka topionego (śmietankowy, czosnkowy, z szynką, ze szczypiorkiem lub prażona cebulka)
- kawałeczek wędzonego boczku (wielkość kawałka jest zależna od ilości tłuszczu)
- makaron wstążki
- jogurt grecki
- kostka sera żółtego ok 200g

1. Szpinak wrzucamy do garnka i rozmrażamy. Jeśli mamy szpinak świeży lub z ogródka postępujemy jak tutaj http://warzechawkuchni.blogspot.com/2015/07/28-mrozimy-szpinak-d.html pomijając pkt mrożenia. :)
2. W osobnym garnku gotujemy makaron.
3. Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy do szpinaku z serkiem topionym i jogurtem. Doprawiamy vegetą, pieprzem i świeżymi ziołami np. koperkiem, pietruszką lub odrobiną lubczyku.
4. Mieszamy z makaronem. Podajemy posypane startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz