poniedziałek, 27 kwietnia 2015

16# Ciasto drożdżowe / ciasto maślane z jabłkami.


Takie ciasto piekły już nasze babcie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne. Polecam każdemu kto ma ochotę na coś słodkiego ale sam do końca nie wie na co. Genialny smak otrzymamy dzięki masełku. Jeśli ktoś jest na diecie lub po prostu nie lubi nadmiaru tłuszczu (którego tutaj i tak nie czuć, ale jednak) można w zagłębienia dać o połowę mniej masełka. Jabłka możemy zastąpić każdymi innymi sezonowymi owocami jednak to one najlepiej oddają charakter tego placka.

Na ciasto:
- 500g mąki
- 1/2 kostki drożdży
- 80g cukru
- 220ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 80g masła
- 1 jajko

Na wierzch:
- 100g małsa najlepiej łaciate-jest droższe ale nie wodnite
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 75 g płatków migdałowych (ja miałam w domu całe więc je posiekałam)
- łyżeczka cynamonu
- kg jabłek

1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy cukier z solą. mieszamy i dodajemy 100g mąki. Odstawiamy na 15 minut.
2. Następnie dodajemy jajko, masło, mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 minut.
3. Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. palcem robimy dziurki i wkładamy w nie masło (zdj. obok)
4. Na ciasto warstwami układamy jabłka (tak żeby nakładały się na siebie jak łuski ryby). Posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem i cynamonem.
5. Pieczemy w 180st. C około 30 minut bez termoobiegu.


Palce lizać.!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz