wtorek, 24 marca 2015

10# Tort orzechowo-budyniowy.!

W marcu wiele osób z mojej rodziny ma urodziny dlatego ten przepis króluje w tym miesiącu. Jest świetny w smaku i nie jest czasochłonny. 

Składniki:
- szklanka orzechów włoskich zmielonych
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- szklanka zmielonych/zmiksowanych płatków owsianych (muszą być drobne żeby nie sprawiać wrażenia grudek w kremie) Jeśli nie mamy płatków mogą być wiórki kokosowe lub grysik.
- kostka masła
-0,5l mleka

Przepis na biszkopt
http://warzechawkuchni.blogspot.com/2015/03/9-zachwycajacy-biszkopt.html


1.Pieczemy biszkopt (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
2. 2/3 mleka gotujemy z płatkami owsianymi gdy mleko zacznie bulgotać dodajemy rozmieszane w pozostałym mleku budynie. masa musi być zimna. Nie może być nawet letnia więc odkładamy ją w zimne miejsce do wystygnięcia. Nie bójmy się. Masa budyniowa będzie BARDZO gęsta w zasadzie zrobi się z niej kula, jednak w dalszym kroku wszystko wróci do normy
3. Do miski wrzucamy kostkę masła, zmielone orzechy i miksujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy budyniową masę i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, w którym jedynymi grudkami będą orzechy ;)
4. Biszkopt kroimy tak aby powstały nam 3 blaty. Smarujemy je kremem i z powrotem do siebie przyklejamy. Resztę masy przekładamy do szprycy i robimy fantazyjne wzorki. Mój poprzedni tort obstroiłam połówkami orzechów. Jednak zniknął tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. 
Smacznego.!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz