czwartek, 21 stycznia 2016

40# Śledzie (matjasy) w cytrusach łatwe i pyszne.

Lubię eksperymentować, a najbardziej lubię kiedy moje eksperymenty się udają. :)

Składniki:
- 400g (4 sztuki) matjasów
- 1 pomarańcza
- 5 mandarynek
- 1 szklanka oliwy

1. Matjasy moczymy 3 godziny w wodzie, co godzinę musimy zmienić wodę.
2. Cytrusy musimy sparzyć, skórkę ścieramy na drobnych oczkach, obieramy z pozostałości po skórce i sam miąższ przekładamy do blendera. Blendujemy na jednolitą masę z potartymi skórkami.
3. Matjasy kroimy w paseczki grubości 1,5 cm.
4. Do słoika wkładamy warstwami: kilka kawałeczków matjasów i zalewamy cytrusami, znowu matjasy i cytrusy. Kiedy słoik będzie wypełniony zalewamy oliwą-matjasy nie mogą wystawać nad powierzchnię.
5. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Najlepsze są po 3 dniach ;) Smacznego.!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz