środa, 22 kwietnia 2015

15# Babeczki cytrynowe, makowe, kakaowe, kawowe, orzechowe z lukrem królewskim.!

No i nadszedł długo wyczekiwany (pod względem kulinarnym) dzień ;) Urodziny mamy, o których tyle wspominałam w poprzednich postach. Rewelacją okazały się babeczki w pięciu smakach  ;)

Przepis podstawowy:

Składniki:
- 5 jajek
- 75g mąki pszennej
- 200g cukru
- 200g masła
- 200g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Pojedynczo dodawać jajka i ubijać aż masa będzie jednolita.
2. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia.
ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek (na wysokość 3/4 foremki).
3. Piec 40 minut w temperaturze 170 st C. Bez termoobiegu do suchego patyczka.
4. Gdy ostygną smarujemy lukrem i ozdabiamy wedle uznania. Lukier:  http://warzechawkuchni.blogspot.com/2014/11/3-kolorowa-aka-na-sodko.html






<-- Do babeczek cytrynowych dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny i 2 łyżki soku.

Ozdabiamy żółtym bratkiem.






<-- Do babeczek makowych dodajemy 5 łyżek stołowych maku. Nie musi być mielony.

 Ozdabiamy makowym IRYSEM kupnym lub zrobionym samemu

Irysy:  http://warzechawkuchni.blogspot.com/2015/04/13-klasyczne-irysy-z-makiem-robione-w.html






<-- Do babeczek kakaowych dodajemy 3 łyżki stołowe gorzkiego kako.


Ozdabiamy kostką czekolady-czekolada najlepiej jeśli będzie ciemna i bez nadzienia.





<--Do babeczek kawowych dodajemy 5 łyżek zmielonej kawy. Kawa nie powinna być rozpuszczalna, gdyż może zmienić smak babeczek na gorzki.

Ozdabiamy prawdziwym ziarenkiem kawy lub tak jak ja czekoladowym.






<-- Do babeczek orzechowych dodajemy 5 łyżek mielonych orzechów.

ozdabiamy połówką orzecha włoskiego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz