środa, 15 czerwca 2016

51# Obłoczki z chałki

W chlebaku zalegała mi chałka która już robiła się czerstwa. Przypomniało mi się jak mama kiedyś zrobiła w ten sposób rogaliki i oto mamy świetne obłoczki. Zamiast posypywać cukrem możemy podać posmarowane nutellą lub dżemem :)

Przepis jest banalny i składa się z 3 prostych składników
- jajka
- mleko
- chałka

1. Chałkę kroimy na kromeczki grubości 1cm.
2. W głębokim talerzu rozmącamy 1 jajko dodajemy stopniowo mleko (ok. 1/3szkl). Masa nie może być zbyt płynna bo będzie uciekać na patelnie podczas pieczenia :) jeśli jej zabraknie rozbijamy kolejne jajko i znowu mieszamy z mlekiem :)
3. Kromeczki zanurzamy w rozczynie z obu stron i pieczemy na maśle na złoty kolor. Gorące posypujemy cukrem :)

W ten sam sposób możemy przygotować rogaliki jednak nie będą one tak efektownie wyglądać :)

                                                                            Smacznego.!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz