* Dyniowe gwiazdki w słodkiej zalewie.
Pomysł był taki, żeby można ją było wykorzystać do ciasta z galaretką. Na początku miały być kulki, jednak wpadły mi w oko foremki po piernikach i tak zrodził się pomysł na gwiazdki ;)
- dynia (wielkość i odmiana według uznania)
-laska cynamonu (jedna na słoik, na 5 słoików 5 lasek etc.)
-opakowanie goździków
zalewa:
-1,5 l wody
-0,5 kg cukru
-5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1. Odkrawamy kawałek dyni. Powinna mieć szeroki miąższ aby zmieściły się nasze wzory. Pozbywamy się gniazd nasiennych i obieramy ze skórki-najlepiej obieraczką do ziemniaków.
2. Miąższ kroimy w cienkie paski grubości ok 5mm. Wykrawamy wzorki i wrzucamy do słoików. Resztki odkładamy na bok przydadzą się do przepisu poniżej.
3. Gdy zapełnimy słoik dodajemy kilka goździków i laskę cynamonu. Powtarzamy czynność aż skończy się dynia.
4. Robimy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy i zalewamy nią słoiki nie musi być do pełna. Gdyż dynia zmniejszy swoją objętość i puści jeszcze sok. Jedna porcja zalewy starcza na ok 4 litrowe słoiki.
5. Pasteryzujemy ok 5 minut, gdyż dynia nie może się ugotować.
* Dyniowe "wiórki kokosowe".
Aby nie marnotrawić skrawków przerobiłam je na uniwersalny dodatek do zup, sosów lub ciast. Nadaje się zarówno do dań na słono jak i słodko, gdyż nie dajemy dużo cukru.
-skrawki dyni (odmierzamy w litrach)
-cukier
-opakowanie kwasku cytrynowego
1. Skrawki miksujemy w robocie na konsystencję wiórków kokosowych.
2. Przekładamy do garnka i dodajemy cukier i kwasek (na jeden litr wiórków 1 łyżka cukru i 1 łyżeczka kwasku).
3. Podgrzewamy tak długo aż cukier się rozpuści, jednak dynia nadal musi być twarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz