- 1 kg dyni
- 250g ziemniaków
- 1 jajko
- 200 g marchwi
- 4-6 łyżek mąki ziemniaczanej (patrz zdjęcie pod sposobem wykonania :)
dodatkowo jeśli robimy placki na słono:
- 1 duza cebula
- sól i pieprz
jesli na słodko:
- 150 g jabłek
- cynamon dla lepszego smaku
- cukier (według uznania)
1. Z dyni wydrążamy miąższ i miksujemy ją bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo postępujemy z ziemniakami, marchwią, cebulą/jabłkami. Wszystko razem mieszamy.
2. Dodajemy rozkłócone jajko i mąkę. Masa nie może być rzadka, bo będzie się rozlewać na patelni.
3. Rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i lekko ją spłaszczamy. Gdy placek już się zarumieni przewracamy go na drugą stronę. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym dlaczego --> http://warzechawkuchni.blogspot.com/2014/11/porady-dobrej-kolezanki-cz1.html
4. Te na słodko najlepiej smakują podane z serkiem wiejskim i dżemem. ;)
P.S. Ja dodałam TAKIE łyzki mąki ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz