czwartek, 13 listopada 2014

3# Kruche ciasteczka "kolorowa łąka" i lukier królewski.!




- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220g masła
- 1 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 duże jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego.


1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać jajko.
2. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ręcznie.
3. Z ciasta uformować kulę i wstawić
na co najmniej 60 minut do lodówki.
4. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm i wykrawamy kwiatuszki.
5. Pieczemy 10 minut na środkowej półce w 180 st.C.
6. Studzimy i lukrujemy według uznania.

LUKIER KRÓLEWSKI

- białko jajka
- 150g cukru pudru
-1/2 łyżeczki soku z cytryny
-barwniki spożywcze w proszku

1. Wszystkie składniki zmiksować na najniższych obrotach aż powstanie gładka masa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz