SOS:
- 1 litr wcześniej przygotowanego bulionu
- 2 garście grzybów
- 1 marchew
- koperek lub pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- jogurt naturalny lub mąka
PULPECIKI:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 suchej bułki
- 1 szkl. mleka
- 1 jako
- bułka tarta
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 1/2 kg ziemniaków
- kwiaty nasturcji
- pietruszka
- sałata
1. Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do bulionu i gotujemy aż będzie miękka. Następnie wrzucamy grzyby i gotujemy aż bulion stanie się lekko brązowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy sos jogurtem naturalnym lub zagęszczamy mąką (wcześniej rozmieszaną z wodą 1 łyżka mąki/1/2 szklanki wody). Opcjonalnie dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę.
2. Bułkę moczymy w mleku. Cebule drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebule, jajko, odciśniętą bułkę. Mieszamy, jeśli masa klei się do rąk dodajemy bułkę tartą. Z mięsa formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Gotowe kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Dlaczego.? --> http://warzechawkuchni.blogspot.com/2014/11/porady-dobrej-kolezanki-cz1.html
3. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeśli mają ładne kształty wykładamy całe na talerzu jeśli nie możemy po prostu zrobić pure.
4. Gotowy talerz ozdabiamy sałatą, pietruszką i nasturcją.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz